Verf verdunnen, hoe doe je dat?

Persoon die vloeistof toevoegt aan verf in een verfbak om de verf te verdunnen.

Verf kan dikker worden wanneer deze veroudert en de oplosmiddelen in de verf verdampen. Het is zonde en onnodig om de verf dan meteen weg te gooien. Een betere oplossing is om de verf te verdunnen, waardoor je deze weer kunt gebruiken.

Dit kun je doen door een speciale verfverdunner toe te voegen. Deze verdunner zorgt ervoor dat de verf weer de juiste consistentie krijgt en makkelijker aan te brengen is. Let er wel op dat je niet te veel verdunner toevoegt, anders kan de verf te dun worden en zijn de resultaten niet meer mooi.

Roer de verf goed door nadat je de verdunner hebt toegevoegd, zodat alles goed gemengd is. Op deze manier kun je weer optimaal gebruik maken van je verf en hoef je niet steeds nieuwe verf aan te schaffen. Het is een handige en kostenbesparende oplossing voor als je verf wat dikker is geworden.

LET OP: niet elke verf kan verdund worden. Of u een bepaalde verf kunt verdunnen leest u op de verpakking van de verf.

Wanneer verf verdunnen?

Zoals eerder beschreven is het verdunnen van verf noodzakelijk wanneer deze te dik geworden is. Maar hoe herken je nu wanneer verf te dik is en verdunnen nodig is? In de onderstaande video wordt getoond hoe je de juiste dikte van verf bepaalt en hoe je deze correct kunt verdunnen.

Video die uitlegt wanneer je verf te dik is en wanneer je een verfverdunner moet toevoegen.

Welke verfverdunner voor welke verf?

Er bestaan verschillende soorten verf en dus verschillende soorten verfverdunners. Daarom is het belangrijk de juiste verdunner te kiezen. Dit doe je op basis van het oplosmiddel waarop de verf gebaseerd is.

Verf op waterbasis verdunnen

Watergedragen verf verdunnen, zoals acryl- en latexverf, doe je met water. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunmiddel voor nodig. Echter kan gedemineraliseerd water een beter resultaat opleveren.

Muurverf verdunnen of acrylverf verdunnen doe je over het algemeen ook met water.

Verf verdunnen met terpentine

Terpentine is een veelgebruikt middel om olieverf en alkydverf te verdunnen. Het zorgt ervoor dat de verf de juiste consistentie krijgt voor een gelijkmatige afwerking. Terpentine helpt de verf dunner te maken en is daardoor makkelijker aan te brengen. Ook verdampt terpentine snel waardoor de verf sneller droogt.

Verf verdunnen met thinner

Thinner is een krachtige verdunner die vaak wordt gebruikt voor industriële en gespecialiseerde verven. Denk hierbij aan autolakken en epoxies. Thinner is sterk en verdampt snel. Het verdunningsmiddel wordt vaak ingezet voor producten op basis van twee componenten.

Verf verdunnen met wasbenzine

Wasbenzine kan ook worden gebruikt om alkydverf te verdunnen, maar het is een schadelijker middel dan terpentine. Bovendien verdampt wasbenzine veel sneller dan terpentine, waardoor het minder geschikt is voor toepassingen met een kwast of roller. Het snelle verdampingsproces kan leiden tot een ongelijkmatige afwerking en strepen. Daarom wordt alkydverf doorgaans alleen met wasbenzine verdund wanneer het wordt aangebracht met een verfspuitmachine. De snelle verdamping van wasbenzine is hierbij een voordeel, omdat het zorgt voor een fijne nevel en een gladde, gelijkmatige laag.

Samenvatting / overzicht

Het kiezen van de juiste verfverdunner is cruciaal voor een succesvol schilderproject. Daarom hebben we onderstaande tabel samengesteld zodat u snel kunt bepalen welke verdunner u nodig heeft.

Type VerfToepassingsgebiedBenodigde Verdunner
AcrylverfBinnen- en buitenmuren, meubelsWater
LatexverfBinnen- en buitenmurenWater
OlieverfMeubels, kozijnen, deurenTerpentine
AlkydverfMeubels, kozijnen, deurenTerpentine, Wasbenzine (bij gebruik van verfspuit)
EpoxyverfVloeren, boten, industriële toepassingenEpoxyverdunner
PolyurethaanverfVloeren, boten, voertuigenPolyurethaanverdunner
AutolakVoertuigenThinner
Synthetische verfDiverse oppervlakken binnen en buitenWasbenzine
Overzicht van verschillende verfsoorten, hun toepassingsgebieden en geschikte verdunners