Hout logen, hoe doe je dat?

Garagedeuren van hout met gedeeltelijk afgebladderde verf en voorbereide schoonmaakbenodigdheden ernaast.

Het logen van hout is een proces waarbij hout wordt behandeld met een zogenoemde logen-oplossing. Dit is meestal een basische oplossing, zoals natronloog of kaliloog en wordt gebruikt om bepaalde eigenschappen van het hout te veranderen.

Doormiddel van logen kan je onzuiverheden die in het hout aanwezig zijn verwijderen. Denk hierbij aan het verwijderen van natuurlijke harsen, oliën en vetvlekken. Ook kan het worden gebruikt om hout een verouderde of gebleekte uitstraling te geven. Dit wordt vaak gedaan om een specifieke esthetiek te bereiken, zoals bij meubels of vloeren. Ook is logen een effectieve manier om hout voor te bereiden op verdere behandelingen, zoals verven, beitsen of lakken. Het zorgt ervoor dat het oppervlakte beter hecht.

Meubels / hout logen | stappenplan

Het kan zijn dat je naar dit artikel bent gekomen omdat je zelf van plan bent om je houten meubels hun oorspronkelijk kleur weer terug te bezorgen of om bepaalde onzuiverheden te verwijderen. Daarom hebben we hieronder een stappenplan gemaakt om te volgen voor het logen van hout.

Benodigdheden

Voorbereiding

  1. Werkruimte Voorbereiden: Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt. Draag altijd beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen de basische oplossing.
  2. Hout Voorbereiden: Schuur het hout grondig om een glad oppervlak te krijgen. Verwijder alle stof en vuil van het oppervlak om een gelijkmatige toepassing van de logen te verzekeren.

Logen Bereiden

  1. Oplossing Maken: Meng natronloog of kaliloog met water in een emmer volgens de instructies op de verpakking. Gebruik altijd een plastic of roestvrijstalen container, omdat logen corrosief is voor sommige metalen.
  2. Veiligheid Eerst: Voeg de logen langzaam toe aan het water om spatten te voorkomen, en roer voorzichtig. Nooit water aan logen toevoegen, dit kan een sterke exotherme reactie veroorzaken.

Aanbrengen van de Logen op het hout

  1. Applicatie: Doop een borstel, spons of doek in de loogoplossing en breng deze gelijkmatig aan op het houtoppervlak. Zorg ervoor dat het hout volledig bedekt is.
  2. Inwerken: Laat de oplossing inwerken. De tijd die nodig is hangt af van het gewenste effect. Dit kan variëren van enkele minuten tot een uur. Let op het hout en controleer regelmatig.

Neutraliseren en Spoelen

  1. Neutraliseren: Zodra de gewenste kleuring is bereikt, neutraliseer het oppervlak door een zure oplossing, zoals verdunde azijn, aan te brengen. Dit stopt de chemische reactie en maakt het hout veilig om aan te raken.
  2. Spoelen: Spoel het hout grondig af met schoon water om alle resterende chemicaliën te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen logen of zuur op het hout achterblijft.

Droging en Afwerking

  1. Droogtijd: Laat het hout volledig drogen. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat het hout in een goed geventileerde ruimte droogt om kromtrekken te voorkomen.
  2. Nabewerking: Zodra het hout droog is, kan het licht opgeschuurd worden om eventuele ruwheden te verwijderen. Hierna is het hout klaar voor verdere behandelingen zoals verven, beitsen of lakken.

Veiligheidsmaatregelen en tips

Draag altijd chemisch beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van logen. Werk daarnaast altijd in een goed geventileerde ruimte om de inademing van schadelijke dampen te minimaliseren.

Voer eerst een test uit op een klein stukje hout om het effect van het logen te beoordelen en om te oefenen.

Omdat loogmiddel erg giftig is mag het niet in het riool worden geloosd. Voer restanten altijd op een milieuvriendelijke manier af.

Hoewel het logen van meubels prachtige resultaten kan opleveren, zijn er enkele nadelen verbonden aan dit proces die in overweging moeten worden genomen.

Nadelen van hout logen om rekening mee te houden

  1. Het hout wordt zeer nat, wat kan leiden tot het loslaten van houtverbindingen. Dit betekent dat je na het logen mogelijk delen van het meubel opnieuw moet lijmen om de structuur te herstellen.
  2. Je moet alsnog schuren na het logen om het houtoppervlak goed glad te maken.
  3. Logen kan Grenenhout een grijze tint geven
  4. MDF en spaanplaat zijn niet geschikt voor logen omdat deze materialen zacht en week worden door de vochtigheid.
  5. Loogmiddel is extreem giftig en mag niet zomaar worden geloosd.

Conclusie

Hout logen biedt een unieke manier om hout een verouderde uitstraling te geven en het voor te bereiden op verdere afwerking. Ondanks de voordelen zijn er belangrijke veiligheids- en praktische overwegingen. Volg de richtlijnen zorgvuldig om veilig tot een succesvol resultaat te komen.