Hout behandelen met lijnolie

Persoon die een houten terras behandelt met lijnolie, met behulp van een verfroller.

Gekookte lijnolie, ook bekend als lijnzaadolie, is een veelzijdig natuurproduct dat gemaakt wordt uit de zaden van de vlasplant. Deze olie wordt al eeuwenlang gebruikt om hout, metaal, plavuizen en beton te beschermen tegen vocht en andere weersinvloeden. Hieronder vind je een stapsgewijze handleiding voor het behandelen van hout met gekookte lijnolie.

Hoe gebruik je lijnzaadolie?

Als je van plan bent lijnolie/lijnzaadolie te gebruiken om hout te behandelen, zorg er dan eerst voor dat het te behandelen oppervlakte schoon, droog en vetvrij is. Schuur het oppervlakte en verwijder al het schuurstof voordat je de behandeling begint.

Benodigdheden

Hoeveel lijnzaadolie heb ik nodig?

Voor iedere 8 tot 15 m2 hout heeft u circa 1 liter lijnolie nodig. Hout dat poreus is heeft u wat meer nodig dan bij dichtere houtsoorten. Voor beton geld hetzelfde. Voor metaal geldt dat je met 1 liter zeker 15 m2 kunt behandelen.

Aanbrengen van Lijnolie

  1. Breng een royale hoeveelheid lijnolie aan op een schone doek of op een kwast. Wrijf de olie vervolgens gelijkmatig in het hout in de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat je het hele oppervlakte bedekt.
  2. Laat de olie circa 30 minuten in het hout trekken. Controleer plekken die dof en droog zijn, en breng indien nodig nog een laag aan.
  3. Verwijder overtollige olie na de inwerktijd met een schone, pluisvrije doek.

LET OP: Breng nooit teveel lijnolie aan, het mag geen laag vormen. Zorg er dus voor dat er geen lijnolie op het hout ligt, maar dat alles in het hout trekt.

Drogen en afdrogen

Laat het hout na de laatste laag minimaal 24 uur drogen voordat je het in gebruik neemt. Dit zorgt ervoor dat de olie volledig in het hout trekt en kan uitharden.

Onderhoud na behandeling hout met lijnzaadolie

Hout dat je behandeld hebt met lijnolie heeft periodiek onderhoud nodig. Dit betekent dat je eens in de paar maanden weer een nieuwe laag olie moet aanbrengen om het hout effectief te blijven beschermen.

Tips en veiligheidsmaatregelen

  • Geen Laag Vorming: Zorg ervoor dat de lijnolie in het hout trekt en geen laag vormt op het oppervlak.
  • Doeken Veilig Opslaan: Doeken die in aanraking zijn geweest met lijnolie kunnen zelfontbranden. Laat ze uitgevouwen drogen of bewaar ze in een emmer water.
  • Opslag van Materialen: Bewaar de olie en gebruikte materialen op een veilige plaats, weg van direct zonlicht en warmtebronnen.

Conclusie

Het behandelen van hout met gekookte lijnolie biedt een duurzame en natuurlijke manier om houten oppervlakken te beschermen tegen vocht, rot en andere weersinvloeden. Door het hout goed voor te bereiden en de lijnolie zorgvuldig aan te brengen en in te laten trekken, kun je de levensduur van je houten objecten aanzienlijk verlengen. Daarnaast zorgt lijnolie voor een mooie, warme afwerking die de natuurlijke schoonheid van het hout benadrukt. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals het goed laten drogen van doeken om zelfontbranding te voorkomen.

Lijnzaadolie is een goed middel voor het behoud van zowel hout, metaal als beton